Kniha Moderní výživa ve fitness a silových sportech byla dokončena po třech letech příprav v říjnu 2017 v rozsahu 552 stran a 541 literárních citací. Po pečlivých redakčních korekturách, grafických úpravách apod. vyšla kniha v nakladatelství Ronnie.cz 27. května 2018 v nákladu 5.000 kusů, který se během 40 dní zcela vyprodal. V prodeji je již dotisk knihy a v současné době vydavatel připravuje překlad do německého a anglického jazyka.
Hlavním cílem celé knihy je přinést moderní a komplexní publikaci s nejnovějšími a vědecky podloženými poznatky o všech aspektech sportovní výživy ve fitness a silových sportech. A tím se pokusit přispět k lepší orientaci všech sportovců a sportovkyň ve stále rostoucím a velmi nebezpečném informačních chaosu, který panuje okolo všech módních výživových postupů, diet a různých výživových doporučení zaměřených na nabírání svalové hmoty a síly, rýsování postavy a spalování tuků anebo na dlouhodobé zvyšování sportovní výkonnosti. V jednotlivých kapitolách teoretické části knihy jsou postupně vysvětleny základy biochemie a fyziologie sportovní výživy, řízení a regulace energetického i látkového metabolismu v kontextu sportovního tréninku, dávkování a načasování příjmu jednotlivých živin, skutečný význam užívání doplňků výživy a také nejrozšířenější výživové mýty i kontroverzní témata jako je lepek, sacharidy, veganství, antibiotika v mase, palmový olej a mnoho dalších. V praktické části knihy jsou následně podrobně probrány základy nutriční diagnostiky, důležitost personalizace výživy a individuálního přístupu a všechny nejznámější výživové postupy a redukční diety ve fitness a silových sportech. Následují praktické příklady a postupy, jak si vybrat vhodný výživový postup, jak si sestavit sportovní jídelníček a vytvořit si ty správné výživové návyky pro dlouhodobý růst sportovní výkonnosti a jak se naopak vyvarovat těm nejčastějším chybám při redukčních dietách.
V poslední části celé knihy jsme propojili všechny tyto teoretické i praktické informace o sportovní výživě s konkrétními ukázkami jídelníčků a výživových postupů a doporučení od těch největších a nejznámějších osobností ze světa fitness a silových sportů. Hlavním autorem celé knihy je odborník na sportovní výživu, dlouholetý předseda Trenérsko-metodické komise Svazu kulturistiky a fitness ČR a autor oblíbené publikace Příprava na soutěž v kulturistice od A do Z Ing. Lukáš Roubík.Spoluautory teoretické části knihy jsou Miloslav Šindelář, hlavní odborný konzultant knihy, redaktor Ronnie.cz a amatérský strongman, a Radomil Vašík, mistr ČR a reprezentant v silovém trojboji, který je současně držitelem národního juniorského rekordu ve dřepu. Spoluautory praktické části knihy jsou profesionální kulturisté Milan Šádek a Tomáš Bureš, profesionální závodnice a mnohonásobná mistryně světa v bikiny fitness Sabina Pleváková, mistr ČR v men’s physique Aleš Lamka, úspěšný závodník v crossfitu Mgr. Filip Trojovský, dlouholetý reprezentant a absolutní mistr ČR v silovém trojboji Milan Špingl, reprezentant, rekordman a účastník letní OH ve vzpírání Jiří Orság a konečně i čerstvý mistr Evropy a stříbrný z Arnold Classic, populární strongman Jiří Tkadlčík.
Celá kniha tak obsahuje jak mnoho praktických postupů, zajímavostí a výživových doporučení, tak i mnoho nejnovějších (a v ČR dosud nepublikovaných) odborných poznatků o výživě ve fitness a silových sportech, které jsou založené na vědecky podložených informacích, našem vzdělání a vlastních mnohaletých sportovních zkušenostech. Proto pevně věříme, že si v této knize najde nové a užitečné informace každý člověk se zájmem o sportovní výživu ve fitness a silových sportech – ať už začínající a rekreační sportovci a sportovkyně, anebo vrcholoví a profesionální závodníci, zkušení trenéři i výživoví poradci a nutriční terapeuti.