Hlavním cílem konference je přinést vědecky podložené informace o výživě od odborníků srozumitelnou formou pro laickou i odbornou veřejnost.
Mezinárodní konference Moderní výživy 2024 | Institut moderní výživy

Mezinárodní konference Moderní výživy 2024
O konferenci
Informace o výživě, které jinde neuslyšíte!
Hlavním cílem konference je přinést vědecky podložené informace o výživě od odborníků srozumitelnou formou pro laickou i odbornou veřejnost. Na konferenci se za jeden den dozvíte evidence-based informace z různých oblastí výživy od špičkových odborníků z ČR a ze Slovenska, které najednou nikde jinde neuslyšíte!
Jednotlivé přednášky jsou zaměřené na témata střevního mikrobiomu, nutrigenetiky, výživy sportujících dětí, adaptace organismu na fyzickou zátěž, dlouhověkost, výrobu a kvalitu suplementů a mnoho dalších. Na letošním ročníku konference bylo 5 hlavních příspěvků formou hodinových přednášek od 5 řečníků z ČR a ze Slovenska a v odpolední části konference proběhly hned dva moderované diskusní panely o dlouhověkosti a kvalitě suplementů, ve kterých vystoupilo celkem 7 řečníků.
Program konference
09:50 Zahájení konference a úvodní slovo zakladatelů Institutu Moderní Výživy

Bc. Miloslav Šindelář
Nutriční terapeut
10:00 Inkretinová analoga v léčbě obezity

MUDr. Evžen Machytka, Ph.D.
Internista, gastroenterolog a obezitolog (IKEM)
Tato přednáška se zaměří na v současné době velmi populární léky, jako je např. Ozempic, Wegovy nebo Mounjaro. Oficiálně se tyto léky označují jako inkretinová analoga a patří mezi moderní a velmi efektivní možnost v léčbě obezity. Inkretiny, přirozeně produkované hormony trávicího traktu, hrají klíčovou roli v regulaci hladiny glukózy a chuti k jídlu. V současnosti dostupná inkretinová analoga, jako GLP-1 agonisté, nejen napomáhají regulaci glykémie, ale i výrazně podporují snižování tělesné hmotnosti a mají prokazatelné pozitivní efekty na metabolické zdraví pacientů s nadváhou a obezitou. Přednáška přiblíží mechanismus účinku těchto látek, dosavadní klinické i osobní zkušenosti s užíváním těchto látek a dále také poukáže na potenciální rizika a vedlejší účinky, a nabídne přehled o jejich místě v rámci komplexního přístupu k léčbě obezity.
11:00 Střevní mikrobiom
Črevný mikrobióm (Mikrosvet v nás) hrá dôležitú úlohu v našom zdraví a ovplyvňuje mnoho procesov v tele. Táto prednáška sa bude venovať tomu, ako je črevný mikrobióm spojený s rôznymi chorobami, vrátane metabolických porúch, autoimunitných ochorení a chronických zápalových stavov. Zároveň sa pozrieme na to, ako môžeme mikrobióm cielene ovplyvňovať – pomocou stravy, pohybu, probiotík a prebiotík. Ukážeme si, aké zmeny v životnom štýle môžu pozitívne prispieť k zdraviu čriev a celého organizmu. Prednáška ponúkne praktické rady pre každodenný život a pohľad na to, ako môže zdravý mikrobióm prispieť k prevencii a liečbe rôznych ochorení.
12:00 Nutrigenetika aneb geny na talíři jako budoucnost personalizované výživy?
Nutrigenetika, relativně nový vědní obor, zkoumá toto možné propojení mezi geny a výživou a nabízí pohled na budoucnost personalizované stravy. Ačkoli je tento přístup stále předmětem výzkumu, existují přesvědčivé důkazy, že genetické variace mohou ovlivňovat metabolismus živin i riziko vzniku civilizačních chorob. V této přednášce prozkoumáme, jak lze (či nelze) využít nutrigenetiku k tvorbě výživových plánů na míru, a podíváme se na aktuální trendy, výzvy a potenciál genetického testování v oblasti stravování.
14:00 Prelomenie paradigmy: čím viac pohybu, tým viac spálených kalórií?

Viliam Hečko
Fitclan
Podľa výskumníka Dr. Herman Pontzera sa telo dynamicky prispôsobuje zvyšovaniu fyzickej aktivity tak, aby náš celkový energetický výdaj (TEE) zostal takmer nezmenený. Pred niekoľkými rokmi tento výskumník predstavil tzv. Constrain energy model. Čo tento model prakticky znamená a či má aj relevantný dopad na našu snahu o zvýšenie TEE prostredníctvom rôznych aktivít, o tom si povieme viac v rámci môjho príspevku.
15:00 Výživa mladých sportovců: jak strava ovlivňuje výkon a zdraví

Ing. Mgr. Šárka Knížková
nutriční terapeutka
Strava je ve sportu jedním z klíčových aspektů nejen u dospělých, nýbrž i u dětí, které se v dnešní době častokrát věnují vrcholovému sportu už od útlého věku. Jaký je ale optimální příjem energie a jednotlivých makroživin? Jak přistupovat k regulaci hmotnosti u mladých sportovců a co je to syndrom RED-S? A které doplňky stravy jsou pro mladé sportovce vhodné a bezpečné? Přednáška o výživě mladých sportovců přináší nejen odpovědi na tyto otázky, ale také praktické tipy na předtréninkové svačinky či řešení na závody, kde je zajištění adekvátní stravy častokrát pěkný oříšek.
16:00 Diskusní panel / DLOUHOVĚKOST

Bc. František Knobloch
Science-based health

Bc. Miloslav Šindelář
Nutriční terapeut
Věděli jste, že průměrný člověk v České republice stráví zhruba 17 posledních let svého života velmi nekvalitně a v nemoci? Toto období je nasyceno bolestí, úpadkem a ztrátou soběstačnosti. Dle dat CDC také více než polovina dospělé populace v USA trpí alespoň jedním chronickým onemocněním! Celosvětově klesá porodnost, mění se demografie populace, přibývá osob s obezitou a zdravotní systém je na pokraji kolapsu.
Z tohoto důvodu má obrovský smysl se zaměřit na prevenci a prodloužení našeho života – nikoliv ale pouze jeho celkové délky, ale (především) i života, který strávíme ve zdraví (tzv. healthspan). Podle nových výzkumů se ukazuje, že samotné stárnutí je tím největším rizikovým faktorem většiny chronických onemocnění a je zároveň i obrovským zdrojem utrpení a bolesti na celém světě! Je tedy v zájmu společnosti se snažit tomuto procesu lépe porozumět a o tom budeme diskutovat společně s odborníky na dlouhověkost v tomto diskuzním panelu.
17:00 Diskusní panel / DOPLŇKY STRAVY

Ing. Jakub Chvosta
Flow nutrition

Ing. Martin Masár
potravinářský chemik

Ing. Petr Orálek
výkonný ředitel společnosti NUTREND
Během tohoto panelu se společně s předními odborníky podíváme na celý proces od výroby doplňků stravy až po hodnocení jejich efektivity a kvality. Těšit se můžete na detailní pohled do zákulisí výroby, na nejnovější vědecké poznatky, standardy kvality i praktické rady pro spotřebitele, aby dokázali poznat kvalitní výrobek nebo značku. V tomto panelu získáte cenné informace, které vám pomohou se lépe orientovat v oblasti doplňků stravy.