Mezinárodní konference Moderní výživy 2022 | Institut moderní výživy

Mezinárodní konference Moderní výživy 2022

4. ročník naší evidence-based konference o výživě proběhl poprvé v hybridní formě, tedy s možností fyzické účasti v sále anebo s účastí on-line z pohodlí Vašeho domova!

Cena

1 500,- Kč s DPH

Dostupnost

Záznam konference

Termín

26. listopadu 2022 od 9:50 do 18:30 hod

O konferenci

4. ročník konference

4. ročník naší evidence-based konference o výživě proběhl poprvé v hybridní formě, tedy s možností fyzické účasti v sále anebo s účastí on-line z pohodlí Vašeho domova! Hlavním cílem konference je přinést vědecky podložené informace o výživě od odborníků srozumitelnou formou pro laickou i odbornou veřejnost.

Jednotlivé přednášky jsou zaměřené na témata kvalita a bezpečnost potravin, nutriční endokrinologie, kalorický paradox, tuky a oleje v lidské výživě a jejich změny při tepelné úpravě potravin, výživa dětí, těhotných a kojících žen a kritické myšlení v oblasti výživy a zdravého životního stylu.

‍Čekají Vás 4 hlavní příspěvky formou hodinových prezentací od 4 řečníků z ČR a ze Slovenska a následně 3 moderované diskusní panely, ve kterých vystoupilo celkem dalších 9 řečníků.

Z celé konference jsme pořídili záznam, který můžete mít za pár kliků ve svém e-mailu > více jak 8 hodin evidence-based informací o výživě.

Program konference

- Kalorický paradox: Keď predstava o príjme a výdaji kalórií nekopíruje realitu

Viliam Hečko

Fitclan

Energetická rovnováha je základným určovateľom udržateľnosti hmotnosti. Prehľad o celkovom dennom príjme je preto logickým krokom pri snahe zhodiť, udržať či nabrať. Rozoberieme, prečo tzv. počítanie kalórií u mnohých mnohokrát zlyháva. Prečo snaha viac sa hýbať u niektorých nedosahuje požadovaný efekt a tiež by sme pokryli to, že chyba nie je v koncepte kalórií, ale v našom vnímaní reality. Prečo kalórie (ne)fungujú?

- Kritické myšlení ve výživě

Ing. Petr Havlíček

výživový specialista

Nerozkládejte potraviny na živiny, ale dívejte se na ně jako na celek!

- Tuky a oleje ve výživě a jejich změny při tepelné úpravě potravin

prof. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D.

Česká zemědělská univerzita

V poslední době se stále častěji setkáváme s démonizací rostlinných olejů. Pojďme se na toto téma podívat podrobněji! V tomto příspěvku si mezi sebou porovnáme tuky a oleje z hlediska jejich složení a významu ve výživě člověka, dále také zmíníme jejich vhodnost pro použití v kuchyni a podíváme se podrobně na změny, které v nich probíhají při tepelné úpravě.

- Nutričná endokrinológia – je tento nový smer kľúčový pre stravovanie?

MUDr. Boris Bajer, Ph.D.

Centrum výživy a tréningu

Endokrinný systém je jedným z najstarších v našom tele. Vzájomné vyladenie hormónov môže znamenať dlhovekú vitalitu, no nesúhra vážne zdravotné problémy. V ľudskom tele je všetko prepletené, takže nás neprekvapuje, že to, čo zjeme a vstrebeme bude ovplyvňovať náš endokrinný systém a naopak - náš endokrinný systém bude ovplyvňovať to, čo zjeme. Aký je vzťah medzi konkrétnymi hormónmi a jedlom? Nachádza sa kľúč pre ovpyvnenie stravovania práve v endokrinnom systéme? V tejto prednáške vám predostrem najnovšie dôkazy z vedy a medicíny z tejto oblasti.

- Diskusní panel - Výživa dětí, těhotných a kojících žen

Mgr. Eva Kraus

osobní trenérka & výživová poradkyně

MUDr. Marie Skalská

lékařka Centra sportovní medicíny v Praze, zakladatelka Pro Fit Institutu

Výživa dětí, těhotných a kojících žen je oblast, kde koluje velké množství dezinformací. Všechny maminky chtějí pro své dítě to nejlepší, ale informační zdroje i postoje autorit jsou v této oblasti velmi roztříštěné a velice často bohužel vítězí módní postupy, emoce a obchodní zájmy nad fakty a podloženou praxí. Hlavním cílem panelu je otevřená a objektivní diskuse odborníků nad nejčastějšími otázkami v oblasti výživy dětí, těhotných a kojících žen.

- Diskusní panel - Kritické myšlení ve výživě a zdravém životním stylu

Ing. Lukáš Hána

odborník v oblasti kritické myšlení

Kristýna Skalická

nutriční koučka

Mgr. Patrik Kořenář

odborník v oblasti mediální gramotnost

Dramatický rozvoj sociálních sítí v posledních 10 letech obrovským způsobem přispěl k vytvoření a rozšíření informačního chaosu ve všech oborech lidské činnosti včetně výživy a diet. Pro začátečníky i pokročilé může být v dnešní době velmi složité se orientovat v mnoha protichůdných informacích a doporučeních, když na sociálních sítích tvrdí influenceři a influencerky s vysokou sledovaností zcela protichůdné informace a mají zcela rozdílné zájmy. Hlavním cílem panelu bude diskuse s odborníky o tom, jak poznat poškozující a nesmyslné rady o výživě, nezodpovědné influencery a jak se lépe orientovat ve výživě, hubnutí a zdravém životním stylu.

- Diskusní panel - Bezpečnost a kvalita potravin

Ing. Ladislav Žatečka

odborník v oblasti personalizované výživy

Ing. Martin Masár

potravinářský chemik

prof. Ing. Lenka Kouřimská, Ph.D.

Česká zemědělská univerzita

V poslední době je bezpečnost a kvalita potravin v ČR velmi často diskutována. Běžní spotřebitelé se čím dál tím více zamýšlejí nad kvalitou potravin a ovlivňuje to i jejich nákupní chování a preference, což je jistě správně. Na druhé straně i v této oblasti je spousta mýtů a nepravd. Často se např. očerňují různé skupiny potravin jako jsou např. rostlinné oleje, ovoce a zelenina ze supermarketu či pečivo. Jak je to tedy doopravdy s kvalitou potravin u nás? Máme se bát pesticidů v potravinách? Je ovoce a zelenina v supermarketu v podstatě bez nutrientů? Máme zde dvojí kvalitu potravin? Jsou biopotraviny kvalitnější?