Kvůli vývoji epidemiologické situace v ČR i v zahraničí v souvislosti s onemocněním COVID-19 jsme byli nuceni udělat i 3. ročník naší konference ON-LINE!
Hlavním cílem konference bylo přinést vědecky podložené informace o výživě od odborníků srozumitelnou formou pro širokou veřejnost.
Mezinárodní konference Moderní výživy 2021 | Institut moderní výživy

Mezinárodní konference Moderní výživy 2021
O konferenci
3. ročník konference se konal on-line
Kvůli vývoji epidemiologické situace v ČR i v zahraničí v souvislosti s onemocněním COVID-19 jsme byli nuceni udělat i 3. ročník naší konference ON-LINE!
Hlavním cílem konference bylo přinést vědecky podložené informace o výživě od odborníků srozumitelnou formou pro širokou veřejnost.
Jednotlivé přednášky byly zaměřené na témata reálného vlivu zdravého životního stylu v prevenci a léčbě onemocnění COVID-19, role zdravé (preventivní) výživy pro naše fyzické a mentální zdraví, problematiku nízkosacharidových diet v léčbě diabetu, nejčastějších mýtů kolem modelu kalorické bilance, normalizace obezity a psychologických faktorů při léčbě obezity, vlivu různých diet a hodnot krevních lipidů a choletesterolu na riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění, nechyběla ani přednáška o populárním tématu intermittent fasting a výživě v bojových sportech!
Program konference
- Pandemie COVID-19 a role zdravého životního stylu – dezinformace vs. fakta.
Jak vlastně stárneme? Je dlouhověkost privilegiem několika vyvolených? Do jaké míry proces stárnutí ovlivňují epigenetické modifikace DNA? Můžeme sami zasáhnout a progresi stárnutí zpomalit nebo je rychlost předem naprogramovaná? Jakou roli sehrává výživa a jednotlivé složky potravy? To vše v přednášce "Anti-aging aneb správnou výživou k dlouhověkosti?" odborné asistentky a doktorandky Mgr. Ing. Terezy Vágnerové, která působí na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze.
- Intermittent Fasting: revolučná stratégia či precenený trend?

Viliam Hečko
Fitclan
Prerušované hladovanie prestáva byť neznámym pojmom v našich končinách. Čo je ale jeho reálnym benefitom a čo naopak klišé? A je naozaj tento prístup vhodný pre všetkých? Mýty a fakty, praktické informácie a to najaktuálnejšie zo sveta prerušovaného pôstu.
- Nízkosacharidová strava v léčbě diabetes mellitus

MUDr. Hana Krejčí
lékařka Diabetologického centra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze
V současné době získává na popularitě výrazná redukce sacharidů v jídelníčcích pacientů s diabetem. Důvodem je nejen redukce hmotnosti a zlepšení kompenzace diabetu, ale v případě diabetu 2. typu i možnost dosažení tzv. remise. Je tento způsob stravování při diabetu vhodný a bezpečný? Je vhodný i u pacientů s diabetem 1. typu, u dětí nebo u žen s těhotenskou cukrovkou? Přednáška představí nízkosacharidovou stravu jako jednu z možností dietní intervence v léčbě diabetu, její benefity, ale i rizika a kontraindikace.
- Normalizace obezity jako nový trend?
Mezi širokou veřejností a také mezi velkou částí osobních trenérů, výživových poradců a zdravotníků panuje mnoho dezinformací a mýtů o obezitě, jejím vzniku, závažnosti a léčbě, které se ještě prohloubily v souvislosti s pandemií onemocnění COVID-19. Na jedné straně vidíme velkou stigmatizaci obézních, na straně druhé trendy normalizování obezity v médiích i na sociálních sítích, přestože náklady na léčbu obézních se neustále zvyšují. Jak objektivně a s respektem přistupovat k tématu a léčbě obezity? Je poukazování na zdravotní rizika obezity opravdu #fatshaming? Kde končí #fatshaming a začíná normalizace obezity jako nový trend? Existuje vůbec tzv. “zdravý obézní” anebo se příznivci hnutí HAES (Healthy at every size) mýlí? Jak motivovat obézní ke změně životního stylu a jaké jsou klíčové psychologické faktory při léčbě obezity?
- Příjem vs. výdej energie: mýty vs. fakta

Dr. Layne Norton, PhD
vědec, profesionální naturální kulturista
Princip energetické bilance (příjem vs. výdej kalorií) je pravděpodobně nejzásadnější a nejdůležitější model ve výživě, který by měli chápat všichni, co chtějí zlepšit svoji tělesnou kompozici. Bohužel mezi obecnou veřejností je tento princip také velmi špatně pochopeným tématem, které je obklopeno neuvěřitelným množstvím mylných informací. Dr. Norton vysvětlí, co přesně tento model znamená, jak funguje a rozboří mýty, které tento princip energetické bilance obklopují.
- Výživa a riziko srdečních onemocnění

Danny Lennon, MSc.
zakladatel společnosti Sigma Nutrition
Srdeční onemocnění jsou v současné době zodpovědné po celém světě za nejvíce úmrtí a právě naše strava hraje důležitou roli, jak můžeme riziko srdečních onemocnění ovlivnit. Avšak stále existuje zmatek v tom, které aspekty našeho jídelníčku zvyšují či naopak snižují riziko těchto onemocnění. Stejně tak panují nejasnosti v tom, jak se cholesterol a krevní lipidy podílejí na tomto riziku. V této přednášce se podíváme na vědecké důkazy jak krevní lipidy, jako je např. LDL cholesterol, ovlivňují riziko srdečních onemocnění, dále se také dozvíme více informací o tom, jak naši stravou dokážeme ovlivnit krevní lipidy a celkově i riziko srdečních onemocnění.
- Kolik stačí ke štěstí a zdraví?

MUDr. Marie Skalská
lékařka Centra sportovní medicíny v Praze, zakladatelka Pro Fit Institutu
Životní styl a naše zdravotní prognóza? STRAVA-SPORT-STRES: Skoro Svatá trojice, která musí paSSSovat. Které složky výživy mají největší vliv na naše fyzické i mentální zdraví? Kolik pohybu stačí, kolik pohybu škodí? Teorii zná skoro každý, proč rozhoduje „hlava“, jak dobíjet klientům motivaci? Proč někdy stačí málo, aby se udály velké změny?
- Výživa a redukce hmotnosti v bojových sportech

Bc. Miloslav Šindelář
Nutriční terapeut
Rychlá a často i extrémní ztráta tělesné hmotnosti patří mezi potenciálně rizikové a velmi časté praktiky v bojových sportech. Dle vědeckých studií se ukazuje, že více než 85 % všech atletů v bojových sportech manipuluje se svoji tělesnou hmotností před soutěží či zápasem a MMA patří ve skutečnosti mezi sporty, kde dochází k nejvyšším hmotnostním výkyvům. Mnoho zápasníků však často používá postupy, které nejsou jen zbytečné, ale potenciálně i nebezpečné a ve finále tak mohou reálně ohrozit výkon v zápase nebo zvýšit riziko zranění. Cílem této přednášky je poukázat na nejčastější chyby v přípravě a redukci hmotnosti na zápas, doporučit optimální postupy pro shazování do hmotnostní kategorie a v neposlední řadě také poprvé představit unikátní protokol, který zatím měla šanci v praxi otestovat pouze hrstka nejlepších profi MMA zápasníků v ČR.