Z důvodu epidemiologické situace v ČR a na Slovensku v souvislosti s onemocněním COVID-19 jsme druhý ročník naší konference byli nuceni udělat ON-LINE.
Mezinárodní konference Moderní výživy 2020 | Institut moderní výživy

Mezinárodní konference Moderní výživy 2020
O konferenci
2. ročník konference se konal on-line
Z důvodu epidemiologické situace v ČR a na Slovensku v souvislosti s onemocněním COVID-19 jsme druhý ročník naší konference byli nuceni udělat ON-LINE.
Hlavním cílem konference bylo přinést vědecky podložené informace o výživě od odborníků srozumitelnou formou pro širokou veřejnost. Na záznamu konference se během zhruba osmi hodin dozvíte evidence-based informace z různých oblastí výživy od skutečných a špičkových odborníků z ČR, ze Slovenska, Velké Británie a z USA, které najednou nikde jinde neuslyšíte! Obě přednášky v angličtině jsme přeložili.
Jednotlivé přednášky jsou zaměřené na témata redukčních diet, hubnutí a udržitelnost výsledků, zdraví našich střev a mikrobiom, problematiku stárnutí a ovlivnění dlouhověkosti výživou a životním stylem, praktický pohled na jídelníček mladých a dospívajících sportovců, výživu ve vytrvalostních sportech, ultramaratonech a jak se stát hybridním atletem, kontroverzní téma veganství a problematika morbidní obezity a praktické zkušenosti z televizního pořadu “Tlouštíci”.
Program konference
- Anti-aging aneb správnou výživou k dlouhověkosti?
Jak vlastně stárneme? Je dlouhověkost privilegiem několika vyvolených? Do jaké míry proces stárnutí ovlivňují epigenetické modifikace DNA? Můžeme sami zasáhnout a progresi stárnutí zpomalit nebo je rychlost předem naprogramovaná? Jakou roli sehrává výživa a jednotlivé složky potravy? To vše v přednášce "Anti-aging aneb správnou výživou k dlouhověkosti?" odborné asistentky a doktorandky Mgr. Ing. Terezy Vágnerové, která působí na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze.
- Zdraví našich střev a mikrobiom

Dr. Gabrielle Fundaro
CISSN, CHC
Princip energetické bilance (příjem vs. výdej kalorií) je pravděpodobně nejzásadnější a nejdůležitější model ve výživě, který by měli chápat všichni, co chtějí zlepšit svoji tělesnou kompozici. Bohužel mezi obecnou veřejností je tento princip také velmi špatně pochopeným tématem, které je obklopeno neuvěřitelným množstvím mylných informací. Dr. Norton vysvětlí, co přesně tento model znamená, jak funguje a rozboří mýty, které tento princip energetické bilance obklopují.
- Jak prakticky na jídelníček mladého sportovce?

MUDr. Marie Skalská
lékařka Centra sportovní medicíny v Praze, zakladatelka Pro Fit Institutu
Jaká jsou specifika jídelníčku rostoucího sportovce? Jak poznám, že mladý sportovec má v jídelníčku vše potřebné? Kde se nejčastěji chybuje? Jak poskládat jídelníček v praxi? Patří suplementy do jídelníčku mladého sportovce? Je ho hodně, moc se o něm nemluví a dokáže napáchat škody na těle i na duši: RED-S - syndrom nedostatečného energetického příjmu, jak ho odhalit?
- Udržitelnost hubnutí: současné důkazy

Danny Lennon, MSc.
zakladatel společnosti Sigma Nutrition
Často se můžeme setkat s diskuzí o neschopnosti udržet shozenou hmotnost po redukční intervenci. Zpětné nabrání ztracené hmotnosti (“jojo efekt”) mnohdy provází různé diety a redukční intervence, protože úbytek hmotnosti je obvykle fyziologicky následován potřebou našeho těla získat ztracenou hmotnost zpět. Můžeme se ale také setkat s jasnými případy jedinců, kteří shodili značnou hmotnost a tuto ztrátu si i přesto v dlouhodobém horizontu udrželi. Tato přednáška sleduje aktuální vědecké poznatky o jojo efektu a udržitelnosti shozených kilogramů. Dále také prozkoumá faktory, které předpovídají úspěch či neúspěch udržitelnosti redukčních diet a následně poskytne praktické kroky, které Vám pomohou zvýšit šanci udržet ztracené kilogramy po redukční dietě i dlouhodobě.
- Die less, finish faster - výhody vytrvalostného tréningu

Martin Horniak
FTR Hybrid Training, BodyWorldu, ultrabežec, crossfit atlét
Čo je vytrvalosť? Aké sú hlavné rozdiely medzi vytrvalostným a silovým tréningom. Je možné tieto tréningy efektívne kombinovať a byť hybridným atlétom? Časový priebeh prepravy a vstrebávania živín z akéhokoľvek jedla a jeho vplyv na pravidlá stravovania pred, počas, po vytrvalostných výkonoch. Ako si jednoducho vyrátať potrebný kalorický príjem aby sme efektívne doplnili to čo naše telo potrebuje,či už na podporu výkonu alebo na správnu regeneráciu. Vplyv hydratácia na vytrvalostný výkon a prečo nikto nechce byť bez sacharidov.
- Jak správně pracovat s “tlouštíky”?
Jak by měla vypadat moderní terapie obézních klientů? Co vše by měla splňovat a zahrnovat komplexní léčba osob s vyšším stupněm obezity? V čem nejvíce chybují pacienti s obezitou, kteří usilují o celkovou změnu životního stylu? Jaké nejčastější chyby ale dělají i trenéři a poradci pro výživu, kteří jim chtějí v dobré víře pomoci? Praktické zkušenosti a postřehy z televizního pořadu Tlouštíci aneb “říci obéznímu, že by měl méně jíst a více se hýbat, je stejné, jako říci někomu, kdo se topí, že by měl více plavat.”
- Rostlinná vs. živočišná strava: co je zdravější?

Bc. Miloslav Šindelář
Nutriční terapeut
V současné době dochází ke stále rostoucí popularitě veganství a dalších výživových stylů, které jsou založeny na konzumaci převážně rostlinné stravy. Tyto výživové styly dále také podporují např. populární dokumenty na Netflixu, které však často obsahují spoustu nepravdivých a manipulativních tvrzení. Pro laickou veřejnost je tedy velmi náročné se v této problematice orientovat. Tato přednáška si klade za cíl objektivně posoudit vliv rostlinné nebo živočišné stravy a vybraných skupin potravin jako jsou např. červené maso a mléčné výrobky na zdraví člověka. V neposlední době se také dozvíte, které výživové směry jsou dle současného vědeckého poznání vůbec ty nejzdravější.
- Doba proteinová
Slovo protein se na obalech potravin objevuje čím dál častěji. Najdeme jej snad již u každé potravinové skupiny i tam, kde bychom to nejspíše nečekali. Výjimkou není už ani proteinová voda či proteinové pivo, ale i sladkosti už mají často svého proteinového sourozence. Máme tedy automaticky brát, že co je proteinové je lepší? Zdravější? Je vždy varianta s proteinem lepší? Má smysl tyto potraviny kupovat? Nebo nás jen výrobci “tahají za nos” a je to jen marketingový tah, protože protein je v módě? Na co si dávat pozor a různými ukázkami z praxe Vás provede Bc. Sandra Schmidová.