Změna stravy vám může prodloužit život o více než 10 let!
Dle současných studií se ukazuje, že délka života našeho života, ač je zřejmě ovlivněna z menší části i geneticky, je velmi signifikantně ovlivněna naším prostředím a našimi rozhodnutími, které každý den děláme. Konkrétně se udává, že u člověka je délka života geneticky ovlivněna zhruba z 20–25 %, což je pro nás dobrá zpráva – délku svého života totiž můžeme velmi výrazně ovlivnit.1 A jedním z těchto faktorů, které se obrovsky podílí na délce života, je právě výživa!
Naše strava je velmi důležitá pro naše zdraví a kvalitu našeho života. Na celém světě z hlediska nesprávné výživy zemře přibližně 11 milionů osob a u 255 milionu lidí nevhodná strava zhoršuje kvalitu jejich života.2 Podle nové studie na toto téma by mladí lidé se západním typem stravování mohli prodloužit svůj život o více než 10 let, pokud by změnili své zvyklosti a stravovali se optimálně!3
Tato studie od Larse Fadnese z Norska a jeho kolektivu se zaměřila na již provedené meta-analýzy a data zjištěná z mezinárodního projektu, který se zabývá zátěží obyvatelstva různými onemocněními (tzv. Global Burden of Disease) a vytvořila model, podle kterého můžeme predikovat prodloužení života, pokud změníme svůj dosavadní jídelníček.3 Výsledky studie nám dokonce pomáhají rozlišit vliv jednotlivých potravin nebo jejich skupin na naše zdraví a dlouhověkost. Tato studie například zjistila, že pokud je vám 20 let, žijete v Evropě a dosud jste konzumovali typickou západní stravu, která je bohatá na průmyslově zpracované potraviny, jednoduché sacharidy a „nezdravé“ tuky a ve svých 20 let tuto stravu nahradíte a začnete se stravovat optimálně, můžete si svůj život prodloužit v průměru o úctyhodných 13,7 let u mužů a 10,4 let u žen. Možná si nyní říkáte, že tyto změny má smysl dělat pouze v mladším věku, ale tato studie ukázala, že na změnu svého stravování není v podstatě nikdy pozdě! Pokud například změníte svoje stravování v 60 letech a začnete se stravovat lépe, může vám to prodloužit život o 9,1 let u mužů a o 8,1 let u žen.
Ukazuje se, že nejvíce efektivní cestou pro zvýšení kvality a délky života je zařazení více luštěnin, celozrnných obilovin a ořechů do jídelníčku. Naopak červené maso, zpracované maso a uzeniny bychom měli v jídelníčku omezit. Možná si nyní říkáte, proč zde nejsou zmíněny ovoce, zelenina nebo ryby, respektive proč je jejich vliv na délku života nižší. Pravdou je, že i když tyto skupiny potravin mají samozřejmě také velmi pozitivní vliv na naše zdraví, jejich příjem je obecně vyšší a blíží se k tomu optimálnímu v porovnání např. s luštěninami, kterých obecně přijímáme velmi nízké množství.
Závěr tohoto článku je velmi pozitivní – na změnu našeho jídelníčku není v podstatě nikdy pozdě a naší stravou můžeme výrazně ovlivnit nejenom kvalitu života, ale i jeho délku. Pokud tedy máte ve vašem jídelníčku nedostatek luštěnin, celozrnných obilovin nebo ořechů, zkuste jejich příjem zvýšit a je velmi pravděpodobné, že z dlouhodobého hlediska se tato intervence pozitivně projeví i na vašem zdraví, případně i délce vašeho života.
Pokud si budete chtít vyzkoušet veřejně dostupný kalkulátor Food4HealthyLife od autorů zmíněné studie, naleznete ho na adrese: https://food4healthylife.org/
Zdroje:
- EKMEKCIOGLU, Cem. Nutrition and longevity–From mechanisms to uncertainties. Critical reviews in food science and nutrition, 2020, 60.18: 3063-3082.
- AFSHIN, Ashkan, et al. Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990–2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017. The Lancet, 2019, 393.10184: 1958-1972.
- FADNES, Lars T., et al. Estimating impact of food choices on life expectancy: A modeling study. PLoS medicine, 2022, 19.2: e1003889.