Umělá sladidla zvyšují inzulín?

Další díl našeho seriálu je zde přímo nablank Vaše přání! Vaše dotazy na umělá sladidla a inzulín spolu s linky na články od paní Slimákové byly v uplynulých týdnech tématem, které Vás zajímalo nejvíce, proto si dnes tento mýtus podrobně rozebereme !

 

Umělá sladidla patří mezi látky, které napodobují sladkou chuť a obvykle jsou i několikanásobně sladší v porovnání s běžnými cukry, ale na rozdíl od sacharidů umělá sladidla neobsahují téměř žádné kalorie. Toho se využívá v potravinářství ke snížení energetického obsahu potravin i nápojů současně se zachováním přijatelné sladké chuti. Tyto potraviny nebo nápoje se poté označují jako “light”, “sugar free” nebo “diet”. V současné době patří umělá sladidla mezi velmi kontroverzní složky potravy a často jsou některými výživovými “experty” démonizována a koluje o nich spousta mýtů. Jednou z takových osob s velkým dosahem na internetu, která tyto mýty bohužel šíří, je i PharmDr. Margit Slimáková. Rádi bychom hned na začátek zdůraznili, že naprosto respektujeme různé odborné názory v tématech, kde je možné zvolit více přístupů a kde vědecká a lékařská komunita třeba není stále jednotná (např. můžeme dlouho diskutovat o využití ketogenních diet u morbidně obézních osob). Co ale naopak naprosto nerespektujeme, je šíření mýtů a dezinformací, které prokazatelně nejsou pravdivé, což je i tématem dnešního dílu. (Citace pocházejí z několika zaslaných článků z webu paní Slimákové)

 

“Sladká chuť vede k uvolňování hormonu inzulinu, který ukládá krevní cukr do tkání, proto po konzumaci umělých sladidel jenž nevedou ke zvýšení krevního cukru může následovat hypoglykémie spojená s pocity hladu a následujícím přejídáním se.”

 

Toto je snad jeden z nejčastějších a nejrozšířenějších mýtů týkajících se umělých sladidel. Vylučování inzulínu z beta buněk pankreatu (slinivky břišní) je totiž řízeno jako odpověď na vysokou hladinu glukózy v krvi, nikoliv na sladkou chuť! A jelikož většinu umělých sladidel nedokážeme strávit a vstřebat (i proto mají téměř nulovou kalorickou hodnotu), logicky tedy NEDOCHÁZÍ ANI K NÁRŮSTU HLADINY GLYKÉMIE po jejich konzumaci a tím ANI K VYLOUČENÍ INZULÍNU! Mimochodem, pokud by k vyplavení inzulínu docházelo bez nárůstu hladiny glykémie, měli bychom celkem dobrý lék na diabetes prvního typu.

 

 

“Umělá sladidla byla roky propagována jako nevinná, bezpečná alternativa cukru. Ve skutečnosti mohou být ještě horší. Umělá sladidla zvyšují riziko nárůstu hmotnosti, cukrovky druhého typu a nemocí srdce. Negativně ovlivňují metabolismus a chuťové buňky, podporují tvorbu inzulinu, který napomáhá ukládat tuky. Jsou vysoce návykové.”

 

Díky důkladnému schvalovacímu procesu umělých sladidel před jejich použitím v potravinářství se nemusíme přehnaně obávat nežádoucích účinků při dodržování přijatelných denních dávek (ADI). Z důvodu vysoké sladivosti se navíc umělá sladidla vyskytují v potravinách a nápojích jen ve velmi malých koncentracích a zdaleka se nepřibližují množství, které se běžně používá ve studiích na zvířatech při posuzování bezpečnosti. Pokud se podíváme na studie týkající se nárůstu hmotnosti, tak většina z nich naopak poukázala na opačný efekt – například při nahrazení slazených nápojů za jejich dietní varianty může dojít ke snížení tělesné váhy díky redukci kalorického příjmu, což lze považovat za vhodný postup u obézních lidí, kteří se sladkých nápojů nechtějí zříci. Také diabetikům pomáhají redukovat množství přijatých sacharidů v potravě a umělá sladidla i navzdory přesvědčení mnoha lidí nezvyšují hladinu krevního cukru (glykémie) a tím nedochází ani k vyloučení inzulínu. Co se týče zvýšeného rizika cukrovky druhého typu, nemocí srdce, negativního vlivu na metabolismus a chuťové buňky až po tvorbu závislosti, NIC TAKOVÉHO NEBYLO NIKDY prokazatelně na lidech dokázáno!

 

 

“Výborné vysvětlení příčin cukrovky a inspirativní doporučení pro její terapii připravil MUDr. Mercola, a proto jsem se rozhodl předat zde přímo překlad jeho blogu.”

 

Paní Slimáková se často ve svých článcích odvolává na jednoho z největších propagátorů alternativní medicíny v USA – doktora osteopatické medicíny se jménem Joseph Mercola. Mercola je v USA známým kritikem klasické medicíny a odpůrcem očkování, přičemž sám prodává svoje vlastní doplňky stravy a homeopatika, které podle jeho slov léčí například autismus. Na jeho nekalé praktiky a klamavou reklamu upozornila například i FDA a Mercola je dokonce i na seznamu šarlatánů quackwatch. Bohužel i přesto je jeho dosah obrovský a návštěvnost jeho webové stránky je srovnatelná s návštěvností webu Národního Institutu Zdraví (NIH). Jeho odhadovaný roční příjem v roce 2010 byl zhruba 7 milionů dolarů a pramení především z prodeje doplňků stravy  a dalších produktů alternativní medicíny.

 

 

Ačkoliv jsou tedy umělá sladidla při dodržení doporučených dávek bezpečná, neznamená to, že bychom to s jejich konzumací měli přehánět. Pokud máte problém s vyšší tělesnou hmotností a nechcete si odpírat sladkou chuť, můžete bez větších výčitek občas sáhnout po dietní variantě produktu s umělými sladidly (čímž vhodně snížíte celkový obsah kalorií ve stravě). Ale pravidelné pití několika litrů dietních nápojů s umělými sladidly každý den se může negativně odrazit například na funkci střevního mikrobiomu. Pokud vám tedy jde o celkově zdravý životní styl, měli byste stále preferovat co nejméně průmyslově zpracované potraviny (které zpravidla umělá sladidla neobsahují) a k pití volit čistou vodu nebo jiné neslazené nápoje, jako je například zelený čaj. I přesto ale není nějaké démonizování umělých sladidel na místě.

 

Pokud se Vám článek líbil, budeme velice rádi za sdílení i za zaslání dalších podnětů a článků, které obsahují nesmysly a nepravdy o výživě 📧. Velice rádi je pro Vás zpracujeme do dalších dílů NUTRI-MYTHBUSTERS!



blank

Rádi Vás přivítáme v našich
nutričních poradnách.

Moderní individuální nutriční poradenství na základě vědecky podložených postupů od vysokoškolsky vzdělaných profesionálů ve výživě. Bez extrémů a „zázračných” produktů k dlouhodobě udržitelným výsledkům!

Najdete nás:
Praha | Brno | Online

blank