Resveratrol: Zázračná sloučenina ve sklenici vína?

Resveratrol je přírodní sloučenina nacházející se v červeném víně, hroznech, ale také v borůvkách, malinách, arašídech nebo moruších. Je známý pro své antioxidační vlastnosti, bojuje tedy proti volným radikálům a je často spojován s mnoha zdravotními přínosy. Možná si vzpomínáte na dobu před pěti nebo deseti lety, kdy suplementy s obsahem resveratrolu byly obrovský BOOM. I v dnešní době stále mnoho lidí užívá tuto látku s cílem prodloužit si život a zlepšit svoje zdraví. Dokonce i jedna z hypotéz říká, že Francouzi díky resveratrolu mají nízký výskyt kardiovaskulárních onemocnění! Jak je to ale doopravdy a je výzkum resveratrolu z velké části SCAM?

 

FRANCOUZSKÝ PARADOX A RESVERATROL

 

Francouzský paradox je fenomén, který popisuje skutečnost, že Francouzi mají relativně nízký výskyt kardiovaskulárních onemocnění navzdory dietě bohaté na nasycené tuky. Tento jev byl poprvé zaznamenán v 80. letech a vedl k mnoha studiím, které se snažily zjistit příčiny tohoto paradoxu. Jednou z teorií je, že pravidelná konzumace červeného vína, které obsahuje resveratrol a další polyfenoly, má ochranný efekt na srdce.

 

 

RESVERATROL A DLOUHOVĚKOST

 

Tento rostlinný polyfenol má v rámci podpory dlouhověkosti údajně působit na tzv. sirtuinové receptory (SIRT1), které jsou spojeny s dlouhověkostí. V roce 2003 laboratoř známého anti-aging lékaře a autora populární knihy Konec stárnutí provedla studii, kde spojila tuto látku s působením právě na SIRT1 receptory. David Sinclair dokonce na základě svých studií a velké mediální pozornosti ohledně resveratrolu spoluzaložil v roce 2004 společnost nazvanou jako Sirtris Pharmaceuticals, která se měla zabývat vývojem a výzkumem resveratrolu.  V této době byl resveratrol propagován jako téměř zázračná molekula, která nám umožní žít do 120 let a porazit rakovinu. V roce 2008 tuto Sinclairovu firmu koupila farmaceutická společnost Glaxo-SmithKline (GSK) za 720 milionů dolarů! Kde je ale háček?

 

 

ŠPATNÁ VYUŽITELNOST RESVERATROLU A NÍZKÉ DÁVKY Z PŘÍRODNÍCH ZDROJŮ

 

Problém je v tom, že většina benefitů resveratrolu byla zjištěna ve studiích na zvířatech nebo v laboratoři (in vitro), nikoliv v klinických studiích na lidech. Jak řekl v minulosti profesor David M. Goldberg z Torontské univerzity: „Nezáleží na tom, jak je sloučenina účinná v laboratorních zkumavkách. Pokud se nedostane v dostatečných dávkách do krevního oběhu, nebude mít u lidí žádný efekt.“1

 

Ukazuje se, že aby člověk získal 1 gram resveratrolu denně, což některé výzkumy označují jako potřebné množství pro dosažení zdravotních benefitů, musel by konzumovat přibližně 500 až 2 700 litrů červeného vína nebo 800 kilogramů červených hroznů, případně 2 900 kilogramů tmavé čokolády denně!2,3

 

Také studie z roku 2014, která zkoumala starší dospělé žijící v oblasti Chianti v Itálii, jejichž strava je přirozeně bohatá na resveratrol, nenašla žádnou souvislost mezi hladinami resveratrolu (měřenými podle metabolitů v moči) a výskytem srdečních chorob, rakoviny nebo úmrtí.4 Naopak podle kvalitnějších studií mají abstinenti obvykle nižší riziko srdečních onemocnění a rakoviny.5

 

A jaké je tedy vysvětlení francouzského paradoxu? Každý, kdo někdy navštívil Francii, si všimne, že si tamní lidé sice rádi dopřávají sýry, omáčky a foie gras, ale vždy je konzumují s velkým množstvím zeleniny a celozrnných obilovin (tedy i vlákniny). Při návštěvě ranního trhu ve Francii vás ohromí množství barev pocházejících ze všech druhů ovoce, zeleniny a bylin, a tamější zákazníci nadšeně plní své košíky těmito produkty. Je tedy chybné automaticky předpokládat, že nasycené tuky jsou jediným faktorem určujícím riziko kardiovaskulárních onemocnění, protože dobře víme, že se jedná jen o jeden z mnoha rizikových faktorů. A je naprosto chybné naznačovat, že stačí vypít pár sklenic červeného vína, aby se toto riziko snížilo. Měli bychom se tedy na stravu vždy dívat komplexně. Můžete tedy v klidu jíst více sýrů – pokud budete jíst i mnohem více ovoce a zeleniny, riziko se zřejmě vykompenzuje. Dalším vysvětlením francouzského paradoxu může být špatný záznam skutečného výskytu kardiovaskulárních onemocnění a spotřeby alkoholu ve Francii. Stejně tak vyšší spotřeba alkoholu je obvykle u vyšších příjmových skupin obyvatel.5 Toto zkreslení tedy může vysvětlovat tzv. healthy user bias.

 

 

PŮVODNÍ STUDIE OD DAVIDA SINCLAIRA A JEHO TÝMU MĚLA ZÁVAŽNÉ LIMITACE

 

Pojďme se ale podívat zpět na dlouhověkost. Původní přelomová studie ze Sinclaira laboratoře, respektive její výsledky byly zkreslené a další studie tyto závěry a údajné benefity resveratrolu nepotvrdily. Dokonce se zjistilo, že to, co v původních studiích z laboratoře Davida Sinclaira aktivovalo receptory SIRT1, nebyl resveratrol, ale použité barvivo v laboratoři!7,8 A jak to dopadlo se Sinclairovou společností, kterou  GSK koupila za 720 milionů dolarů?

 

Farmaceutická společnost GSK prováděla s resveratrolem druhou fázi klinických testů na pacientech s mnohočetným myelomem, kterou musela neplánovaně ukončit, protože pěti pacientům začaly selhávat ledviny! Sirtris Pharmaceuticals následně 5 let po akvizici v roce 2013 zanikla, respektive GSK ji přestala podporovat.1

 

Ani ty nejvíce kvalitní studie na myších (tzv. Intervention Testing Program) benefity resveratrolu nepotvrdily. A to dokonce i tehdy, když dávky resveratrolu konzultovali výzkumníci se samotným Davidem Sinclairem.9

 

 

ZÁVĚR

 

V současné době je tedy resveratrol považován spíše za snake oil, respektive nefunkční suplement, který nemá při orálním podání z hlediska prodloužení života, redukce hmotnosti, snížení rizika rakoviny nebo kardiovaskulárních onemocnění žádné prokázané signifikantní benefity.10,11

 

 

autor: Bc. Miloslav Šindelář

 

► Odebírejte novinky ze světa vědeckého poznání ohledně dlouhověkosti.


Zdroje:

  1. PEZZUTO, John M. Resveratrol: twenty years of growth, development and controversy. Biomolecules & therapeutics, 2019, 27.1: 1.
  2. https://ifh.rutgers.edu/highlight/modern-myths-of-aging-red-wine-and-the-truth-behind-the-french-paradox/
  3. https://www.health.harvard.edu/blog/is-red-wine-good-actually-for-your-heart-2018021913285
  4. SEMBA, Richard D., et al. Resveratrol levels and all-cause mortality in older community-dwelling adults. JAMA internal medicine, 2014, 174.7: 1077-1084.
  5. COM-RUELLE, Laure, et al. Alcohol consumptio n in France: one more glass of French paradox. Issues in Health Economic s, 2008, 129: 1-6.
  6. HOLMES, Michael V., et al. Association between alcohol and cardiovascular disease: Mendelian randomisation analysis based on individual participant data. Bmj, 2014, 349: g4164.
  7. PACHOLEC, Michelle, et al. SRT1720, SRT2183, SRT1460, and Resveratrol Are Not Direct Activators of SIRT1. Journal of Biological Chemistry, 2010, 285.11: 8340-8351.
  8. BEHER, Dirk, et al. Resveratrol is not a direct activator of SIRT1 enzyme activity. Chemical biology & drug design, 2009, 74.6: 619-624.
  9. https://www.nia.nih.gov/research/dab/interventions-testing-program-itp/supported-interventions
  10. BONNEFONT-ROUSSELOT, Dominique. Resveratrol and cardiovascular diseases. Nutrients, 2016, 8.5: 250.
  11. SAHEBKAR, Amirhossein, et al. Lack of efficacy of resveratrol on C-reactive protein and selected cardiovascular risk factors—Results from a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. International journal of cardiology, 2015, 189: 47-55.

 



Rádi Vás přivítáme v našich
nutričních poradnách.

Moderní individuální nutriční poradenství na základě vědecky podložených postupů od vysokoškolsky vzdělaných profesionálů ve výživě. Bez extrémů a „zázračných” produktů k dlouhodobě udržitelným výsledkům!

Najdete nás:
Praha | Brno | Online

blank