3 NEJVĚTŠÍ MÝTY O VODĚ S CITRONEM
Možná jste si již všimli, že mnoho lidí včetně slavných osobností a populárních influencerů v dnešní době začíná svůj den místo obvyklého pití kávy nebo čaje spíše vodou s citronem. Z některých článků či vyjádření těchto osobností můžete mít pocit, že v rámci zdravého životního stylu nemá téměř smysl svůj den bez vody ochucené pár kapkami citronu vůbec začínat. Citrony a obecně citrusové plody jsou jistě super zdravé, ale jsou pravdivá tvrzení o téměř zázračných účincích vody s citronem?
„Jennifer Aniston začíná svůj den vypitím horké vody s plátkem citronu. Může to být důvod, proč od natáčení seriálu Přátelé téměř nezestárla?“1
„VODA S CITRONEM DETOXIKUJE VAŠE TĚLO“
Pokud ve výživě uslyšíte slovo „detoxikace“, měla by se vám v hlavě rozsvítit výstražná kontrolka, protože obvykle jde o zásadní nepochopení lidské fyziologie. Naše tělo se totiž detoxikuje samo pomocí našich velmi efektivních mechanismů. Suplementy či extrémní detoxikační diety jsou tedy obvykle zbytečné a detoxikují vám maximálně vaši peněženku.
Je však důležité zmínit, že dle některých studií určité látky v potravě zřejmě mohou podpořit naši přirozenou detoxikaci – do jaké úrovně však není zatím jasné. Například v citronech se vyskytuje látka limonen, u které jisté studie na hlodavcích poukázaly na její možné detoxikační účinky.2,3 Nicméně stále není jasné, jak přesně tyto látky budou působit i na člověka, případně jaké budou jejich zdravotní efekty a síla jejich účinku. Je proto třeba více studií na toto téma a je velmi pravděpodobné, že pár kapek citronové šťávy vaši detoxikaci vůbec neovlivní. Stále tedy v tomto kontextu platí, že nejlepší „detoxikací“ je optimální strava s dostatkem bílkovin, pravidelný pohyb a konzumace ovoce a zeleniny.
„VODA S CITRONEM ALKALIZUJE VÁŠ ORGANISMUS.“
Velkou zastánkyní alkalických diet a postupů, kdy si do alkalické vody přidáte citronovou šťávu, je známá americká celebrita Gwyneth Paltrow. Vtipné je, že Gwyneth zřejmě netuší, že přidáním citronové šťávy do alkalické vody tato voda rázem změní své pH a stane se spíše kyselou, respektive klesne hodnota jejího pH.
Budeme se zde opakovat, ale alkalické diety či pití alkalické vody vás opravdu nespasí a celá premisa tohoto stravování je založena na chybném předpokladu, že můžeme stravou ovlivnit pH naší krve či vnitřního prostředí organismu, což je samozřejmě za fyziologických okolností nesmysl. Naše acidobazická rovnováha je totiž velmi úzce regulována, protože sebemenší výchylka v pH krve může znamenat ohrožení života či dokonce i smrt.
Možná si tedy nyní říkáte, proč je kyselá citronová šťáva propagována s argumentem, že nás alkalizuje? Pravdou je, že jde o její PRAL skóre, což je vlastně schopnost potravin nebo nápojů tvořit v našem těle kyseliny a zásady. Citrony mají toto PRAL skóre kolem -2,5; tzn. v našem těle vytváří spíše zásadité metabolity. Tímto tedy potenciálně může lehce ovlivnit pH naší moči (nikoliv krve!). Faktem ale je, že konkrétně citrony nemají výrazně vysokou schopnost v těle tvořit zásady v porovnání s ostatním ovocem – např. brusinky mají hodnotu PRAL -21.4 Ze zdravotního hlediska tedy nemá smysl se zásaditostí/kyselostí potravin řídit, protože stravou ovlivníme maximálně pH našich slin nebo moči, což má nějaký význam v terapii močových kamenů nebo močových infekcí, ale zde tento výčet možných benefitů opravdu končí.
„VODA S CITRONEM BOJUJE PROTI LEDVINOVÝM KAMENŮM“
Citrony obsahují relativně vysoké množství kyseliny citronové, která dle některých studií opravdu pomáhá snižovat riziko ledvinových kamenů. Tyto studie se ale specificky zabývaly spíše suplementací citrátu draselného nebo pitím koncentrované citronové šťávy s vysokým obsahem této kyseliny.5,6 Je tedy pravděpodobné, že pár kapek citronu toto riziko výrazně neovlivní. Lepším způsobem je tedy konzumace celých citrusových plodů nebo pití citronové šťávy z čerstvého ovoce či koncentrátu. Vysoký obsah kyseliny citronové mají dále také limetky nebo grapefruity.7
MŮŽE MÍT PITÍ VODY S CITRONEM NĚJAKÁ NEGATIVA?
Zřejmě jediný důvod, kdy bychom nedoporučovali pít vodu s citronem, je riziko poškození zubní skloviny u citlivých osob. Díky kyselému pH se totiž chronické pití kyselých nápojů včetně vody s citronem může podílet na erozi zubní skloviny, což může vést k bolesti zubů, změně barvy a dokonce i k prasklinám nebo trhlinám v zubech.8 Částečně toto riziko poškození skloviny můžete snížit použitím brčka, kdy se minimalizuje kontakt kyselého nápoje se zuby. Žvýkání žvýkačky také může pomoci díky zvýšené produkci slin a v neposlední řadě bychom si také ihned po vypití kyselého nápoje neměli čistit zuby.
ZÁVĚR
Jak jsme si vysvětlili výše, voda s citronem opravdu nemá žádné unikátní benefity a ani se signifikantně nepodílí na zvýšeném příjmu mikronutrientů. Z tohoto důvodu bychom tedy citronovou šťávu měli brát spíše jako prostředek k ochucení vody nebo čaje, jehož největším benefitem bude zlepšení chuťových vlastností nápoje. Pokud však voda s citronem někomu chutná a pomůže mu třeba i lépe dodržet pitný režim, je naprosto v pořádku si ji dát. Jen bychom od toho neměli čekat žádné zázraky a podléhat módním vlnám nebo tvrzením slavných osobností.
Pokud vám jde o zdravotní benefity, je mnohem lepším způsobem se zaměřit na dostatečnou konzumaci ovoce a zeleniny. Ukazuje se totiž, že je to v naší zemi stále velký problém a průzkumy dospěly k alarmujícím výsledkům, že naprostá většina z nás nedosahuje na doporučený příjem ovoce a zeleniny a dokonce 39 % mužů v Evropě nekonzumuje žádnou zeleninu a ovoce každý den.9
Zdroje:
- https://www.wellandgood.com/jennifer-aniston-morning-wellness-fitness-beauty-habits/
- REICKS, M. M.; CRANKSHAW, D. Effects of D-limonene on hepatic microsomal monooxygenase activity and paracetamol-induced glutathione depletion in mouse. Xenobiotica, 1993, 23.7: 809-817.
- ARAÚJO‐FILHO, Heitor Gomes de, et al. Anticancer activity of limonene: A systematic review of target signaling pathways. Phytotherapy Research, 2021.
- REMER, Thomas; MANZ, Friedrich. Potential renal acid load of foods and its influence on urine pH. Journal of the American Dietetic Association, 1995, 95.7: 791-797.
- PHILLIPS, Rebecca, et al. Citrate salts for preventing and treating calcium containing kidney stones in adults. Cochrane Database of Systematic Reviews, 2015, 10.
- ARAS, Bekir, et al. Can lemon juice be an alternative to potassium citrate in the treatment of urinary calcium stones in patients with hypocitraturia? A prospective randomized study. Urological research, 2008, 36.6: 313-317.
- PENNISTON, Kristina L., et al. Quantitative assessment of citric acid in lemon juice, lime juice, and commercially-available fruit juice products. Journal of Endourology, 2008, 22.3: 567-570.
- GRANDO, L. J., et al. In vitro study of enamel erosion caused by soft drinks and lemon juice in deciduous teeth analysed by stereomicroscopy and scanning electron microscopy. Caries research, 1996, 30.5: 373-378.
- https://www.institutmodernivyzivy.cz/fruktoza-dr-max/