Co může za nárůst obezity?

Jedním z nejvíce diskutovaných témat ve výživě je vliv zvýšené konzumace CUKRŮ vs. TUKŮ na celosvětový nárůst výskytu obezity. V současné době existují dva hlavní (a často nesmiřitelné) tábory příznivců nízkosacharidového a nízkotučného stravování. Jaký z těchto dvou faktorů je podle vás tím hlavním viníkem epidemie obezity, CUKRY nebo TUKY? Napište nám svůj tip do komentářů blank


Nejsou to sami o sobě ani CUKRY, ani TUKY, ale KALORIE! Moc Vám všem děkujeme za více než 50 komentářů pod minulou infografikou na téma hlavní příčiny epidemie obezity. Podle očekávání 75 % z vás označilo za hlavního viníka obezity zvýšený příjem cukrů, pouze jeden člověk zvýšený příjem tuků a 23 % z vás správně napsalo, že rostoucí epidemie obezity je kombinace více faktorů, tedy zvýšený příjem všech makroživin ve stravě, který vede v nadměrnému kalorickému příjmu. To spolu se snižujícím se energetickým výdejem (nedostatek pohybu) vede k čím dál tím většímu rozdílu mezi kalorickým příjmem a výdejem a tím zákonitě i k nárůstu obezity. Rádi bychom proto znovu zdůraznili, že za příčinu obezity (a souvisejících “civilizačních” chorob) skutečně nejde samostatně označit jednoho viníka, nejsou to cukry, obiloviny, lepek ani nasycené tuky, jak tvrdí příznivci různých výživových postupů. Na naší infografice se můžete podívat, že např. v USA se výskyt obezity neustále zvyšuje, přestože zhruba od roku 2000 dochází v USA ke snižování konzumace cukru. Podobná data a grafy máme např. i z Velké Británie a Číny, které si zde také někdy ukážeme blank



blank

Rádi Vás přivítáme v našich
nutričních poradnách.

Moderní individuální nutriční poradenství na základě vědecky podložených postupů od vysokoškolsky vzdělaných profesionálů ve výživě. Bez extrémů a „zázračných” produktů k dlouhodobě udržitelným výsledkům!

Najdete nás:
Praha | Brno | Online

blank